De sociale machtsstrijd

Facebook, Twitter, Instagram, dé perfecte social media om je gewenste leven te leiden. De nepprofielen zijn al regelmatig aan bod gekomen, ben wie je wilt zijn is hier het uitstekende voorbeeld van. Maar ben wie je wilt zijn heeft niet alleen met een fake identity te maken. Social Media gaat ook niet altijd over je identity, het gaat om sociaal overwinnen. Je wilt beter zijn dan de rest, laten zien dat alles goed gaat met je.

De sociale machtsstrijd waar ik het over hebt gebeurt niet alleen op Social Media, maar ook in het dagelijks leven. Je kent het wel je komt een kennis tegen en je maakt een praatje over het weer en hoe het met gaat: heb je jezelf ooit horen zeggen dat het slecht met je gaat? Nee, maar waarschijnlijk heb je het ook nog nooit uit de mond van een kennis gehoord. Het rare is dat we de realiteit zeker onder ogen durven te zien, zelfs als het niet goed met ons gaat. Maar zodra we iemand anders tegenover ons hebben willen we onszelf bewijzen, beter zijn dan diegene. En dit allemaal onbewust.


Daarom is Social Media een geweldige uitvinding, de sociale machtsstrijd kan hierop vrolijk verder gaan. Leuke dingen posten, vooral laten zien dat het goed met je gaat en je leuke dingen onderneemt. Maar de dagen huilend op de bank met een romantische film, die post slaan we over. De foto dat je realiseert dat je best veel bent aangekomen (natuurlijk door de stressvolle periode die je net achter de rug hebt), die Instra pic. uploaden we echt niet. En de tweet dat we zojuist een dikke drol hebben gelegd in de WC en hoe heerlijk die was, die tweeten we ook maar niet..

Hoe zou het zijn als we wél deze momenten vast zouden leggen? En de minder fijne realiteit ook zouden delen? Zou jij het aandurven?

Reacties

Populaire posts